Ufrivillig barnløshed

Jeg tilbyder individuel terapi og parterapi for ufrivilligt barnløse. Både for dig/jer der er i de indledende overvejelsesfaser. For dig/jer der er igang, men som efter gentagne, langvarige behandlinger fortsat har et uopnået ønske om at opnå forældreskab. Som ønsker støtte til at være i processen og sideløbende bibevare troen. Altså tilbyder jeg hjælp, hvorvidt du er erklæret infertil eller ej. Hvorvidt du er i behandling eller ej.

Jeg tilbyder

Som psykolog har jeg den professionelle indsigt og distance der skal til, for bedst muligt at kunne hjælp dig eller jer, med den belastede livssituation som ufrivillig barnløshed ér . Ordet distance dækker her over, at jeg ikke ender i en ”hvor er det synd” spiral og hænger fast dér. Selvfølgelig vil der være empati og medfølelse til stede, men der vil også være fokus på alternative tanker og handlemønstre, der kan implanteres i en svær tid – for at kunne lette dig/jer.

Vælger du alene eller I som par, at søge hjælp via fertilitetsbehandlinger, så følger der med livet som barnløs i behandling en hel række særlige livsvilkår, dilemmaer og stressmomenter. For en del betyder barnløsheden derfor, at de for første gang oplever, at de har brug for hjælp fra en psykolog til at kunne genfinde sig selv, alene eller i deres parrelation, samt at finde retning og mening i livet.

Vil du spørge om noget?

Er du usikker på, om psykologhjælp er noget for dig? Om samtaleterapi overhoved kan gøre fra eller til i forhold til de tanker og følelser du går og slås med?

Hvis du sidder med spørgsmål til mine forløb, eller hvis du er i tvivl om hvorvidt min behandling af ufrivillig barnløshed er den rette løsning for dig, så er du altid meget velkomne til, at kontakte mig for en helt gratis og uforpligtende snak.

Jeg glæder mig til, at høre fra dig.

Kh. Ann-Kathrine

Samtaleterapi kan være givtigt, hvis du/I

  • Oplever at have svært ved at dele processen i behandlingen med andre – både det konkrete og det følelsesmæssige.
  • Oplever at blive isoleret i forhold til andre mennesker
  • Oplever at andre mennesker og deres smalltalk, begynder at være ligegyldig og måske endda småirriterende.
  • Oplever at de vedvarende, månedlige udsving tærer.

Som par

  • Oplever at have svært ved at dele processen i behandlingen med hinanden.
  • Oplever uenighed angående hvem i jeres omgangskreds, der skal involveres i jeres behandlinger og ufrivillige barnløshed.
  • Oplever at de månedlige udsving tærer på jeres parforhold.
  • Oplever at fertilitetsbehandlingen påvirker intimiteten i jeres parforhold.
  • Oplever at fertilitetsbehandlingen påvirker jeres sexliv.

Som partner eller mand til en kvinde, der ønsker at opnå graviditet

  • Oplever at føle dig magtesløs og hægtet af if. til hvad din partner skal gennemgå af behandling, smerter, ubehag og bivirkninger.
  • Oplever at blive stillet til regnskab for, at du ikke udviser nok interesse og engagement
  • Oplever at være skamfuld over at være i behandling
  • Oplever at du er ”mindre mand” eller ”forkert mand”, fordi du ikke egenhændigt kan hjælpe din kvinde med at opnå graviditet.
  • Oplever sorg knyttet til de månedlige, negative tilbagemeldinger fra graviditetstest eller klinikken.

Som kvinde

  • Oplever en følelse af, at det er urimeligt, at det er dig der skal udstå det hele.
  • Oplever at du ikke får tilstrækkelig med støtte fra din partner og/eller dit netværk.
  • Oplever at du er ”mindre kvinde” eller ”forkert kvinde” fordi du har svært ved at opnå graviditet eller at holde på barnet.
  • Oplever sorg knyttet til de månedlige, negative tilbagemeldinger fra graviditetstest eller klinikken.
  • Oplever at være påvirket af dårlig samvittighed overfor arbejdsgiver, grundet afbrudte arbejdsdage og sygedage knyttet til fertilitetsbehandlingen.

Som enlig

  • Oplever at kunne genkende dig selv i noget af det ovenstående.
  • Oplever ensomhed i din proces mod forældreskab.
  • Oplever sorg og tristhed knyttet til fertilitetsbehandlingen og de månedlige, negative tilbagemeldinger fra graviditetstest eller klinikken.

Hvorfor vælge mig?

N

God og troværdig sparringspartner i øjenhøjde

N

Empatisk og medlevende terapi ud fra dine forudsætninger

N

Belejlige tider udenfor normal arbejdstid

Hvor mange oplever problemer med fertiliteten?

Til trods for at hvert 8. barn i Danmark jf. sundhedsstyrrelsen 2017, bliver undfanget ved hjælp af fertilitetsbehandling og kunstig befrugtning, er det desværre stadig ofte tabuiseret at være ’den ellem dem’, der har brug for hjælp. At ”fejle noget” i ens forplantningsorganer.

Konsekvenser ved barnløshed

De færreste mennesker, der ikke selv har været i fertilitetsbehandling, gør sig begreb om hvilken belastning det er og hvordan det kan påvirke de involverede parter psykisk såvel som fysisk. Det er en hård belastning for enkeltindividet, der ønsker at opnå graviditet alene. Og det er en hård belastning for begge parter i et parforhold. Det kan også påvirke arbejdslivet. Både konkret fordi man i tide og utide skal have fri til behandlingerne. Men også fordi ens evne til at være nærværende og mobilisere fokus på andet end ’projekt baby’ til tider begrænses – sideløbende med arbejdsglæde og iver forsvinder.

Parforhold og ufrivillig barnløshed

Før de fleste mennesker som par, vælger at opsøge og påbegynde fertilitetsbehandling, ligger der ofte års mislykkedes forsøg med negative graviditetstest forud.

Ved at påbegynde fertilitetsbehandling, starter en helt ny hverdag med gentagne klinikbesøg, nålestik, kropslige symptomer og vigtige telefonopringninger til og fra laboratoriet. Det i sig selv kan virke stressende og gør, at man hele tiden bliver ledt hen på tanker vedrørende fertilitet. Det kan være temmelig uromantisk og det kan true et ellers lykkeligt parforhold, fordi processen ofte virker altopslugende og endeløs.

Ydermere er der en stor asymmetri i hvad henholdsvis kvinden, der ønsker at opnå graviditet og hendes partner gennemgår og oplever fysisk så vel som psykisk. Mange oplever at parforholdet kan komme i undtagelsestilstand, da de to parter oplever situationen vidt forskelligt og har brug for forskellige ting. Den ene vil måske bare ’se fremad’ efter hvert mislykkede forsøg, alt imens den anden har brug for at sørge og få sat ord på hvordan vedkommende har det.
Det er essentielt, at man hver især prøver at støtte og forstå hinanden. Derudover er det vigtigt, at man bliver ved med at gøre glædesbringende ting sammen og på den måde prøver, at lave små heller, hvor den belastende situation ikke får lov til at herske og dominere.

En helt særlig svær situation opstår, hvis ønsket om barn ikke er lige stærkt hos begge parter, eller hvis den ene allerede har et barn fra et tidligere forhold.

Enlig og ufrivillig barnløshed

Står du i processen med assisteret befrugtning alene, er du fri for at forholde dig til en partner, der muligvis anser den belastning ,som ufrivillig barnløshed er, helt forskelligt fra dig selv. Til gengæld føler du dig måske alene. Som i helt alene. Måske ingen ved, du er påbegyndt behandling – og hver gang du ikke formår at tisse to streger frem på graviditetstesten eller du begynder at menstruere, så må du forholde dig til sorgen. Alene.

Måske du er medlem af diverse sociale medier og dertilhørende grupper, hvor du gang på gang oplever, at der bliver opnået graviditet hos alle andre? Måske det er internt i din venskabskreds at alle andre opnår graviditet? Måske du indledningsvist drøftede, at du ville påbegynde fertilitetsbehandling, med dine nærmeste? Familie eller venner. Måske deres interesse, der i starten var dejlig, omsorgsfuld og nyttig, nu nærmest opleves snagende og irriterende.

Forskellig reaktion

At finde ud af, at man har svært ved at få børn kan alt efter hvem man er, hvilke værdier man har i sit liv og hvor man er i sin tilværelse have meget forskellige udtryk og konsekvenser.
Nogle kan forholdsvis let forestille sig en tilværelse, hvor børn og den form for familieliv ikke behøver at være omdrejningspunktet. Hos andre udløser mødet med den ufrivillige barnløshed en regulær livskrise, der rammer dybt ind i både kønsidentitet, selvforståelse og i et eventuelt parforhold. Det kan være meget svært for omverdenen og ens nærmeste, at forstå hvilken gennemgribende sorg og krise mødet med den ufrivillige barnløshed kan udløse.

Kontakt mig for tidsbestilling eller spørgsmål.

Jeg svarer gerne mails inden for 24 timer.

  30 22 24 72

 

Bemærk: Er jeg optaget, lægger du bare en besked og jeg ringer tilbage.